חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
סמל התנועה

מחלקת הדרכה

נושא: ארץ ישראל
תת נושא: ארץ ישראלגלות וגאולהתנועת אריאל
סוג פעילות: פעולה
מתאים לגיל: גלעד-הראל (ג-ה)
רמת פעילות: קלילה, שבת

להיות חלק מתנועה (פעולה)

שבוע ראשון – להיות חלק מתנועה – מה זה אומר?

לפעולה הבאה- השבעה לשבט יסוד

מבוא למדריכה:

המסר המרכזי – בפעולה נבין שכל אחת מאיתנו, וכולנו יחד בתור שבט וסניף, חלק מתנועה אחת, חלק  מדבר גדול שיש לו כוח ומטרה גדולה.

פירוט: בפעולה זו, הפותחת את החודש, נכיר לחניכות את התנועה שאליה הן שייכות, וכך החניכות יבינו שהן חלק מדבר גדול. לאחר מכן נראה למה יש צורך להיות חלק מדבר גדול,  נתבונן בכוח של קבוצה לעומת אדם יחיד, ונבין שקבוצה צריכה מטרה משותפת כדי להוציא אל הפועל את הכוחות שיש בה. בנוסף, נדגיש לחניכות שאנחנו זוכות להיות חלק מהדבר הגדול הנקרא "תנועת אריאל".
בפעולת אמצע שבוע נוסיף לחשוף את הבנות לגודל של התנועה, וניתן יותר דגש על יצירת תחושת שייכות שלהן אל הגודל הזה.

שימו לב – הפעולות בשבוע זה הן ביסוס לפעולות הבאות. לאחר שבפעולה זו הבנות ירגישו שהן חלק מדבר גדול, בשבועות הבאים נלמד על התוכן של התנועה, על ערכיה המרכזיים, על הסמל ועוד. תחושת השייכות היא חלק משמעותי בשותפות הפעילה של הבנות בפעילות בסניף, ובקשר שלהן לחזון ולערכי התנועה בכלל.

 

עזרים לפעולה:
  • חידון (נספח מס' 1),
  • פתקים בשלושה צבעים כמספר החניכות,
  • סיפור הזקן ומשל המקלות (נספח מס' 2),
  • קפלות או כדור – למשחק שבחרתן,
  • צ'ופר (נספח מס' 3).

 

שלב א: היכרות עם הגודל (הכמותי והאיכותי) של התנועה.

נעשה חידון אמריקאי (נספח מס' 1) על התנועה ועל חודש ארגון, שבו שלוש אפשרויות של תשובה לכל שאלה. נחלק מראש לכל חניכה שלושה פתקים בשלושה צבעים שונים, וכל אחד מהם יסמל אפשרות אחרת בתשובות (לדוגמה – אדום זה א', ירוק זה ב', כחול זה ג').

 

למדריכה: שני השלבים הבאים בפעולה הם גם הכנה לפעולה הבאה, שבה נלמד על הערכים המרכזיים של התנועה. דרך הסיפור נבין שלקבוצה יש כוח יותר מאשר לבודדים, ודרך המשחק נבין שכדי להצליח להוציא את הכוח של הקבוצה לפועל – צריך שתהיה לנו מטרה משותפת. אם לכל אחת תהיה מטרה נפרדת משלה, לא תהיה משמעות לכוח של הקבוצה. [במובן עמוק יותר – זה ההבדל בין "חבורת פיצה", חבורה שמה שמאחד אותה זה כיף בלבד, לבין "חבורת קודש", חבורה שמתאחדת סביב אידיאל משותף או רצון טוב… לחניכות לא נזכיר את המושגים האלה, אבל החינוך הוא לכך שהמשמעות שלנו כקבוצה זה לא רק לעשות כיף ביחד אלא לפעול למען תוכן ועשייה חיובית – שותפות בדבר גדול. ]

שלב ב: כוח של יחד.
  • נקריא לחניכות את הסיפור "הזקן ומשל המקלות" (נספח מס' 2).
  • נשחק באחד מן המשחקים:

אפשרות אחת: משחק קפלות – נחלק את החניכות לשתי קבוצות. כל קבוצה תקבל שקית ובה קפלות (כדאי לוודא מראש שבכל שקית יהיו בין שש לשמונה קפלות לכל חניכה מהקבוצה).
ניתן הוראה: עליכן לבנות בניין מקפלות, כמה שיותר גבוה בכמה שפחות זמן. אבל יש כלל נוסף – עליכן לחלק את הקפלות באופן שווה בין כולן, וכל אחת תצטרך לשים קפלה בתורה לפי הסדר. אם המבנה ייפול, תצטרכו להתחיל מההתחלה. אפשר להוסיף: אם תתרגזו זו על זו תצטרכו להתחיל מההתחלה (לחלופין: אסור להתרגז(J.
לאחר המשחק נשאל את הבנות: איך הצלחתן לבנות? או – כמה פעמים נפל המבנה ומה עשיתן כשנפל?
(תשובות אפשריות: "חשבנו ביחד על שיטה איך נצליח", "שמנו את הקפלות בצורה מסוימת", "אחת הבנות הנחתה את כולן", "ישבנו רחוק מהמגדל" וכן הלאה…)

אפשרות שנייה: משחק הדגל – מחלקים את השבט לשתי קבוצות, ונותנים לכל קבוצה דגל. על כל קבוצה להקים לעצמה שטח – בסיס שבמרכזו נמצא הדגל שלה. אם מישהי מקבוצה אחת נתפסת בשטח של הקבוצה השנייה, היא נחשבת שבויה. אפשר לערוך חילופי שבויים, או לערוך מבצע להצלת השבויה ולחטיפתה מידי הקבוצה היריבה. המשחק מסתיים כאשר אחת מהקבוצות מצליחה לגנוב את הדגל של הקבוצה היריבה.

נסכם את המשחק: שיתוף פעולה של כולן הביא הצלחה. אם אפילו בת אחת הייתה רוצה שלא נצליח – זה לא היה עובד. בזכות העובדה שהייתה לכן מטרה משותפת – הצלחתן. כל אחת חשובה. ככה זה בקבוצה. (כדאי לפרט: במשחק קפלות – אם הבנות מצאו שיטה אחת, זה עזר להן לשיתוף פעולה… במשחק הדגל – כל שבויה מורידה כוח לקבוצה, צריך את כולן…)

 

שלב ג: סיכום וצ'ופר.

נחלק את הצ'ופר (מחזיק מפתחות של מפה עם נקודות של הסניפים ברחבי הארץ. מצורף בנספח). נשאל את החניכות: מי יודעת מה מציינות הנקודות שעל המפה?

ואז נסכם: אנחנו הצטרפנו לא מזמן לתנועת אריאל, לשבט הראשון. כמו שאתן רואות במפה, וגם כמו שלמדנו מהחידון – מעכשיו אנחנו חלק מדבר ענק. בכל הארץ ישנם סניפים של התנועה, שלכולם יש מטרה אחת גדולה, וכך אפשר להצליח לעשות דברים גדולים ביחד. ראינו גם של"ביחד" יש כוח, כמו הבנים של הזקן שלא הצליחו לשבור הרבה מקלות יחד ומקל אחד לבד כן. הבנו שכל אחת כאן היא חלק, היא חשובה! אנחנו רוצות לנצל את הכוח שלנו כקבוצה – כשבט, כסניף, וגם כתנועה! ולכן בשבועות הבאים נכיר יותר טוב את המטרה של כל תנועת אריאל ביחד, בכל הארץ, ונלמד איך להשתמש בכוח שלנו כקבוצה בצורה הטובה ביותר.

צ'ופר – מחזיק מפתחות של מפה עם נקודות של הסניפים בכל רחבי הארץ, ומהצד השני כיתוב: גם אני חלק!

 

לפעולה הבאה- השבעה לשבט יסוד

 

נהנתם מהתוכנית? נשמח לתגובה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבצים מצורפים

פוסטים נוספים

דילוג לתוכן