דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חודש ארגון

אמיר סנדלר

נושא: במעגל השנה
תת נושא: במעגל השנהחודש ארגוןכלים להדרכה
סוג פעילות: חומרי העשרה
מתאים לגיל: חב"ב (ט ומעלה)
רמת פעילות: קלילה

למה לעשות חודש ארגון?!

מתאים ל: יום חול

 

 

 

שתיים בלילה, סניף במרכז הארץ. הבלגן בעיצומו, הצבע על הרצפה, החניכים על הקירות, בצד מתבצע עוד ניסיון כושל ללמד שלושה חניכים את צעדי הדגלנות, ובין לבין מתרוצץ נער בן שמונה עשרה טרוט עיניים ללא קול המכונה ‘קומונר’ ומנסה להסביר לחניכי שבט מעלות שמטרת הסיד היא להיות על הקירות ולא על הבגדים של מעפילים.

ואז, לפתע, זה קורה…

לסניף פורץ שכן עצבני בפיג’מה ירוקה וזועק: למה??? למה המציאו את החודש הזה?

ישר מתכנסים סביבו חניך, מדריך וקומונר ואפילו הורה של חניך שקפץ להזכיר לילדו היכן נמצא הבית, ומנסים להסביר לשכן היקר- למה? למה אנחנו צריכים חודש שכזה שלפחות בהסתכלות הראשונה כל קשר בינו לבין ארגון הינו מקרי בהחלט.

אז למה באמת? ננסה לענות על שאלה זו ע”פ הגורמים השונים הקיימים בסניף:

 

חניכים –

לשוב לראשונות. הרבה פעמיים אנשים אומרים לגבי חודש ארגון: “תמיד חוזרים על אותם נושאים”. והאמת? זה נכון. אין מטרת החודש לחדש נושא, אלא לשוב לראשונות, לחזק את הבירור והשייכות לאותם ערכי יסוד שעליהם אנו מחנכים את חניכנו. נכון, כל שנה נתקוף את זה מזווית אחרת, בכותרת אחרת, אבל המטרה הבסיסית היא שפעם בשנה לחודש אחד החניך יזכה לחזור על אותם דברים בסיסים שמצד אחד אולי הם הכי ברורים, אבל דווקא בגלל זה דורשים את הבירור העמוק ביותר ברור, שעיקר עוצמתו זה עצם החזרה על הדברים.

הרגשת שייכות וחיבור לסניף ולתנועה.

1. לסניף – החניך יצר משהו בסניף, עשה קיר וכו’. כמה מקומות יש לחניך שהוא יכול להצביע עליהם ולהגיד: ‘זה אני עשיתי’? אותו חניך שבמהלך החודש השקיע בחדר שלו, סייד, צבע, הדביק- זה ייצור אצלו חיבור משמעותי והרגשת שייכות לסניף ולמה שהסניף מייצג ומסמל.

2. לתנועה – עצם זה שהחניך יודע שמה שהוא עובר כעת עוברים עוד עשרות אלפי חניכים ב-100 סניפים בארץ- דבר זה ייתן לחניך תחושת שייכות לכלל. באותו זמן שבט נווה בכל הארץ עולה למעוז, זה לא רק "אני והשבט שלי". אני שייך למשהו הרבה יותר גדול, הרבה יותר משמעותי.

3. הערכה עצמית. בעולם של ציונים שהחניך נמצא בו באופן תדירי וע”פ זה מוערך ע”י החברה ומתוך כך גם ע”י עצמו, דווקא חודש ארגון על שלל משימותיו יכול להעניק לחניך מקום שבו יגיעו לידי ביטוי צדדיו החזקים, דבר שישמש כמנוף אדיר לחניך להמשך חייו.

 

מדריכים –

1. היכולת לגעת בחניך יותר לעומק: במהלך השנה אנו פוגשים את החניך לזמן מועט. יש כאן חודש עוצמתי וחוויתי שיכול לאפשר לך המדריך יותר זמן איכות עם החניך, תוך כדי הצביעה החזרות וכו’. אין זמן יותר טוב מלהעמיק את הקשר שלך עם החניך.

2. נתינת מענה לבעיות פנים-שבטיות. דווקא כעת, זו ההזדמנות: החניך שלא הצליח להשתלב בשבט- כעת נכניס אותו. הדיון הפנים-שבטי על ה'בין אדם לחברו' שלנו- אין זמן יותר מתאים מלדבר עליו. ובכלל, כל הנושא של אחריות, רצינות, כבוד- מה שלא נרצה, הכל ממש מתלבש כמו כפפה ליד על חודש ארגון. שווה לנצל את ההזדמנות על מנת להעמיק בזה.

קרש קפיצה ענק לתהליך חורף. אין ספק חודש ארגון חוויתי יצליח לחבר את החניך לסניף לתקופה ארוכה. לא חסר חניכים ששואלים את עצמם: 'למה לי לבוא לסניף? יש לי הכל בבית…' חוויה חיובית של חודש מוצלח תיתן לחניך טעם של עוד, שיחבר אותו לסניף.

 

הקומונר –

1. חיבור לסובב אותך. חודש ארגון זו ההזדמנות שלך לחשוף את העשייה החינוכית שלך לכלל האנשים שמסביב לסניף. דווקא סביב אירועי חודש ארגון, ביכולתך לחבר את אנשי הציבור, ההורים וגם את כל 'עמך בית ישראל' שמסביב לסניף לכל העשייה האדירה.

2. הזדמנות להחזיר הביתה בנים אבודים. כל מיני בוגרים שממש רוצים לחזור ולפעול קצת בסניף ולהיות מחוברים, אך לא בדיוק יודעים איך ומתי, ולפעמים גם אתה לא יודע בדיוק מה לעשות איתם… זה הזמן לחבר, לשתף, להיעזר, וממש כמו עם החניך- חוויה חיובית תישמר לעד.

3. אתה הקומונר עדיין קצת חדש, לא מרגיש עד הסוף הכי בפנים. עוד קצת מתגעגע לסניף הבית שלך. חודש ארגון זו ההזדמנות. אם תרצה או לא, לאחר שתעמוד במפקד סוף החודש, אתה כבר נכנסת לתפקיד עד הסוף, ואין יותר ממך מחובר לסניף.

 

הורים –

זו ההזדמנות לחזור לתחושות להרגשות של להיות בתנועת נוער. זה חשוב לכם, וזה חשוב לילדים. שתפו את הילדים בחודש הארגון שלכם! אין ספק שזה ייצור לכם ולילדים הרגשה של תהליך של דור עובר דור. יש דברים שמשתנים (כן, אנחנו יודעים שבזמנכם…..), אבל היסודות נשארים יציבים וחזקים ומתוכם אנו הולכים ונבנים כיחידים וכציבור.

אין הזדמנות יותר טובה מזאת לפרגן למדריכים ולקומונר. אין לכם מושג כמה הם צריכים את זה! פרגון אחד ייתן לקומונר ולמדריכים כוח לשנה שלמה.

לסיכום, אין ספק שחודש הארגון- כאשר נכנסים עליו מתוך חשיבה חינוכית ויודעים לעשות חלוקה ברורה בין אמצעי למטרה, אפשר להפיק ממנו תועלת עצומה גם ברמת האישית וגם ברמה הכללית.

ולגבי השכן… עשו טובה, חברים. תהיו בשקט. תזכרו תמיד את מי שמסביבכם שלא נמצא כעת בחודש ארגון. אולי להצליח לעשות חודש שלם בלי לפגוע ולהזיק לשכן זה אחד הדברים הטובים וההגונים ביותר שאנו יכולים לעשות.

חודש מוצלח לכולנו!

 

נהנתם מהתוכנית? נשמח לתגובה!

תגובה אחת

  1. מהמהם!! לא זכיתי לצערי לגדול בתנועת נוער, הבנות שלי באריאל ואין מאושרת מהן ומאיתנו ההורים על הכל כך מלא שהם מקבלים בתנועה בכלל ובחודש הארגון בפרט.
    תודה ענקית עליכם!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבצים מצורפים

לפעולה זו לא צורפו קבצים

פוסטים נוספים