חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
עם ישראל

אבי רט, מתוך אתר ערוץ 7 / עיתון שבתון

נושא: אחדות וגיבוש
סוג פעילות: חומרי העשרהקטעים יפים
מתאים לגיל: גלעד-הראל (ג-ה), חב"ב (ט ומעלה), נווה-נחלה (ו-ח)
רמת פעילות: יום חול, עמוקה, קלילה, שבת

אדרבה

אבי רט , כ' באדר תשע"ח 07/03/18 22:29

יום כ"א באדר, הוא יום הסתלקותו של האדמו"ר רבי אלימלך מליז'נסק,  ממייסדי החסידות ומחבר התפילה שלפני התפילה, שחלק ממנה הם המילים – אַדְּרַבָּה, תֵּן בְּלִבֵּנוּ שֶׁנִּרְאֶה כָּל אֶחָד מַעֲלַת חֲבֵרֵינוּ וְלֹא חֶסְרוֹנָם, וְשֶׁנְּדַבֵּר כָּל אֶחָד אֶת חֲבֵרוֹ בַּדֶּרֶךְ הַיָּשָׁר וְהָרָצוּי לְפָנֶיךָ, וְאַל יַעֲלֶה שׁוּם שִׂנְאָה מֵאֶחָד עַל חֲבֵרוֹ חָלִילָה.

חסד גדול עשו המלחין יוסי גרין והזמר אברהם פריד שגאלו את מילות התפילה הזאת שמעטים בלבד הכירו , והפכו אותה לשיר שהוא נכס צאן ברזל, ומילותיו המרגשות שגורות ומושרות בפי רבים ברחבי העולם זה שנים רבות.

מה הופך את השיר הזה למרגש כל כך, ומה בעצם המיוחד במילים הללו שלכאורה הן פשוטות וטריוויאליות  ? הרי אין בהן חידוש גדול- מה בסך הכל כתוב כאן ? שכל אחד צריך לראות את מעלת חבירו ולא את חסרונו. על פניו זה דבר שכל ילד בגן יודע לדקלם.

גדולתה של התפילה הזו הוא בפשטותה, ובשימת האצבע על הנקודה היותר משמעותית ומהותית בחיי האדם ובמבטו על סובביו.

במיוחד בימינו, ימי הרשתות החברתיות, הפוליטיקה והתקשורת, דומה ויש תחרות מי רואה יותר שחורות, מי מלמד יותר קטגוריה על הכלל, מי יותר מבייש את האחרים, מי משתלח יותר ומתלהם כדי לקושש עוד כמה לייקים, מי עסוק וטרוד כל הזמן לחפש פגמים, חסרונות וליקויים אצל האחר, ומי עסוק בפילוג, בשיסוי ובהעצמת הניכור והשנאה.

כך הפכה המציאות במקרים רבים בלתי נסבלת. לכולם יש מה להגיד, לכולם יש הערות וביקורת, ולכולם יש את ההתמחות והמיומנות לראות כל הזמן רק את הפגמים שבזולתם.

גם רבי אלימלך מליז'נסק ידע שאין אדם שאין בו חסרונות ופגמים, ודברים הטעונים שיפור, אבל הוא ידע עוד משהו. הוא ידע גם שהדרך לשנות מציאות היא לא בהוספת קיטורים וחיפוש פגמים, אלא בדיוק הפוך, אַדְּרַבָּה, בחיפוש אחר הטוב והיפה שבכל אדם ובכל דבר. זה רק ענין של כיוון העין ובחירת האופן בו מסתכלים על החיים ועל המציאות. אפשר לראות רק רע כל היום, ולהיות שרוי במצב של חוסר שביעות רצון מתמיד וקיטור בלתי פוסק על כמה הכל נאחס. ואפשר לכוון את העין לראות טוב, בבחינת – 'אוהב ימים לראות טוב'. זה הכל עניין של תירגול שרירי העין וכיוונם לראייה הרצויה. אפשר לראות כל הזמן את מגרעות חברינו, ואפשר לראות את מעלות חברינו. אפשר לדבר על ואל חברינו דברי ליצנות, רכילות ולשון הרע, ואפשר להשתדל לדבר בדרך הישר והרצוי לפניך.

כל מציאות חיים אפשר לראות באופן כזה או אחר, ולפרש אותה בפירוש שיתאים לעיני המתבונן.

כל מה שמבקש מאיתנו רבי אלימלך מליז'נסק בתפילה שלפני התפילה, שנכוון את האנטנות שלנו לתדר שהכי נכון ראוי ורצוי להיות מכוונים אליו. תדר לימוד הזכות, תדר העין הטובה, תדר החסד והפירגון, תדר הרואה טוב ומעלה אצל כל אחד.

רבי אלימלך מליז'נסק הסתלק מהעולם לפני 231 שנה, בכ"א אדר תקמ"ז- 1787.

דומני שמעולם לא היו מילותיו אקטואליות ורלוונטיות כל כך כמו בימינו, ימי הווצאפ, הפייסבוק והרשתות החברתיות- ימים שבהם בהבל פה או לחיצת מקלדת אפשר להרוס חיי אדם, לבזותו, לביישו ולהכלימו, ולראות רק את חסרונותיו ופגמיו.

כמה תמימות ,פשטות וטוהר יש במילים המתנגנות הללו של אדרבה, האומרות את הדבר הכי פשוט והכי קשה- אַדְּרַבָּה, תֵּן בְּלִבֵּנוּ שֶׁנִּרְאֶה כָּל אֶחָד מַעֲלַת חֲבֵרֵינוּ וְלֹא חֶסְרוֹנָם, וְשֶׁנְּדַבֵּר כָּל אֶחָד אֶת חֲבֵרוֹ בַּדֶּרֶךְ הַיָּשָׁר וְהָרָצוּי לְפָנֶיךָ, וְאַל יַעֲלֶה שׁוּם שִׂנְאָה מֵאֶחָד עַל חֲבֵרוֹ חָלִילָה.

 

 

https://www.inn.co.il/news/523241

נהנתם מהתוכנית? נשמח לתגובה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבצים מצורפים

לפעולה זו לא צורפו קבצים

פוסטים נוספים

דילוג לתוכן